تأثیر آنتنهای موبایل بر سلامت جامعه
آنتنهای موبایل بر خلاف باور عموم تأثیری بر سلامت جامعه ندارند. تشعشعات موبایل آنقدر قوی نیستند که بتوانند باعث ایجاد سرطان یا سایر بیماریها در بدن انسان شوند.
آنتنهای موبایل یکی از پرکاربردترین امواجی هستند که در اطراف ما وجود دارند و زندگی روزانه ما تا حد زیادی به آنها وابسته است. اما موضوعی که در فضاهای مختلف در مورد آن بحث میشود، تأثیر آنتنهای موبایل و چنین امواجی بر سلامت جامعه است. بسیاری از شایعات مبتنی بر ضررهای بسیار و حتی سرطانزا بودن تشعشعات موبایل ارائه شده است که بسیاری از آنها هیچگونه مبنای علمی ندارد.
مزایای تلفنهای همراه و آنتنهای موبایل چیزی است که نیازی به توضیح ندارد و برای همه واضح و مشخص است. اما بحثهای زیادی در مورد تأثیر تشعشعات موبایل بر سلامت جامعه وجود دارد که ما نیز به تفصیل در این باره صحبت خواهیم کرد. آنتنهای موبایل ضرری برای سلامتی جامعه ندارند؛ چه برای افراد سالم و بالغ و چه برای اقشار حساس جامعه مانند کودکان، سالمندان، بیماران و… . تنها برخی از گروههای خاص که حساس به تمام امواج هستند به دستور پزشک متخصص باید از امواج موبایل دور بمانند، تعداد این گروهها بسیار محدود است.
تشعشعات موبایل جزو تشعشعات بیضرر غیر یونساز هستند. برخی از افراد تصور میکنند که تمام امواج موجود در فضا اعم از امواج آنتنهای تلفن همراه به اندازه تشعشعات مواد رادیواکتیو مضر هستند. تشعشعات مواد رادیو اکتیو کاملا با امواج آنتنهای موبایل تفاوت دارد و به دلیل ایجاد تغییرات شیمیایی و ایجاد یون در بدن باعثسرطان میشود. این در حالی است که امواج موبایل به هیچ وجه چنین خاصیتی ندارند. این موضوع باعث آسایش خاطر مردم جوامع مختلف و استفاده بیشتر از تلفنهای همراه شده است.
گزارشهای سازمان بهداشت جهانی در مورد آنتنهای موبایل
تا کنون تحقیقات مختلفی در مورد اثرات آنتنهای موبایل و تأثیر آن در سلامت جامعه ارائه شده است. سازمان بهداشت جهانی نیز در این زمینه فعالیتهای بسیاری داشته است و گزارشات مختلفی ارائه داده است. میتوان گفت این سازمان معتبرترین منبعی است که برای ارائه نتایج به آن استناد میشود.
بیایید آخرین گزارشهای ارائه شده توسط این سازمان در مورد تأثیر آنتنهای موبایل بر سلامت مردم را بررسی کنیم.
ابتدا باید با مفهوم ایستگاههای پایه و تشعشعات مغناطیسی RF آشنا شویم. ایستگاههای پایه در دکلهای مخابراتی قرار دارند و مسئول ارسال و دریافت امواج رادیویی برای ایجاد ارتباط میان شما و فضای آنلاین هستند. قدرت ایستگاههای پایه زیاد نیست و به همین دلیل است که در صورت دور شدن از این ایستگاهها، آنتنهای تلفن همراه ضعیف میشوند. تشعشعات مغناطیسی RF نیز همان امواج ایستگاههای پایه هستند که بین تلفن همراه و دکلهای مخابراتی ارتباط برقرار میکنند.
تاکنون تحقیقات بسیاری درمورد دکلهای مخابراتی و امواج RF صورت گرفته است. محققان میگویند زمانی که افراد در فاصله بسیار کم با دکلهای مخابراتی قرار میگیرند، تنها تغییر مشاهده شده در بدن آنها افزایش میزان دمای بدن آن هم به اندازه کمتر از یک درجه است. همچنین زمانی که افراد در فاصله بیشتر از آن قرار میگیرند، این اثر نیز وجود نخواهد داشت.
به طور کلی نتایج تحقیقات سازمان بهداشت جهانی را میتوان در پاراگراف زیر خلاصه کرد.
با بررسیهای انجام گرفته، مشخص شد که امواج RF بسیار ضعیفتر از آن هستند که توانایی داشتن اثر سوء بر سلامتی انسان را داشته باشند. هیچ گونه شواهد علمی مبتنی بر ضررهای آنتنهای تلفن همراه، شبکههای بیسیم و زندگی در نزدیکی دکلهای مخابراتی ارائه نشده است.
مسئولیت نظارت بر دکلهای مخابراتی و سلامت آنها بر عهده چه نهادی است؟
با وجود این که تشعشعات آنتنهای موبایل ساطع شده از دکلهای مخابراتی بیضرر هستند، اما سازمان بهداشتی استانداردهایی را تعیین کرده است و با توجه به آن از نهادهای مربوطه در کشورهای مختلف درخواست نظارت و کنترل استانداردهای لازم را داشته است. این استانداردها باید در حوزه پرتوزایی و پرتوگیری ایستگاههای پایه و دکلهای مخابراتی رعایت شوند.
مسئولیت کنترل این استانداردها در مورد آنتنهای موبایل در کشور ما بر عهده سازمان انرژی اتمی است. بدین صورت که اپراتورهای تلفن همراه باید پروانههای ارائه شده از این سازمان را به صورت سه سال یک بار تمدید کنند. این پروانه بر اساس امنیت و سلامت کامل تجهیزات مخابراتی اپراتورها صادر میشود. سازمان انرژی اتمی میزان انتقال امواج دکلهای مخابراتی را بررسی میکند.
این سازمان اطلاعات به دست آمده را برای آسایش خاطر مردم از میزان استاندارد بودن امواج آنتنهای موبایل منتشر میکند. تا کنون در کشور ما میزان این تشعشعات از استاندارد جهانی بیشتر نبوده است و حتی در بسیاری از موارد کمتر از استانداردهای جهانی بوده است.
آنتنهای موبایل بیخطرتر از آنچه فکر میکنیم
همانطور که گفتیم امواج ایجاد شده توسط آنتنهای موبایل ضعیفتر از آن هستند که بر سلامتی ما تأثیر داشته باشند. اما برخی تصور میکنند که این امواج در دراز مدت، اثر سوء بر بدن ما دارند. جالب است بدانید که برای این موضوع نیز مدرک علمی موثقی از سوی سازمان بهداشت جهانی ارائه نشده است.
سرطانزا بودن یکی از مهمترین شایعات در مورد آنتنهای موبایلهاست. در نقاط مختلف جهان با توجه به فاکتورهای متعدد وجود دارد. در برخی از موارد گزارشهایی مبتنی بر ابتلا به بیماری سرطان برای افرادی که در یک محدوده خاص و از قضا در نزدیکی یک دکل مخابراتی زندگی میکنند؛ ارائه میشود.
متأسفانه برای چنین رویدادی همه تقصیرها به گردن دکل مخابراتی و امواج ضعیف و سودمند آن میافتد و سایر عواملی که علت اصلی این بیماری هستند، نادیده گرفته میشود. پژوهشگران اعلام کردهاند، حتی در چنین مواردی نیز این سرطانها مشخصههای متفاوتی دارند و نمیتوانند منشأ مشترکی چون تأثیر آنتنهای موبایل داشته باشند. آزمایشهای تأثیر دراز مدت تشعشعات موبایل و آنتنهای موبایل نیز روی نمونههای آزمایشگاهی انجام شده است که نتیجه هیچ کدام منتهی به سرطان یا بیماری دیگری نبوده است.
امواج آنتنهای موبایل به اندازهای ضعیف هستند که پژوهشگران در مورد بیضرر بودن آنها اطمینان دارند و به همین دلیل است که تحقیقات کمتری در مورد آن انجام میدهند. اما آن چه که انجام شده، مهر تأییدی بر نظرات پژوهشگران مبتنی بر بی ضرر بودن تشعشعات RF بوده است. جالب است بدانید که امواج استفاده شده در این آزمایشها تا هزار برابر قدرتمندتر از امواج ساطع شده از دکلهای مخابراتی بوده است اما همچنان ضرری در سلامتی انسانها و نمونههای آزمایشگاهی مشاهده نشده است.
موبایل، همراهی پر سود و کم زیان
با توجه به آن چه گفته شد، میتوان دریافت که نزدیکی به دکلهای مخابراتی یک مزیت مهم برای منزل و محل کار شما محسوب میشود و هیچ ضرری برای هیچ یک از اعضای خانواده ندارد. این روزها زندگی بدون استفاده از آنتنهای تلفن همراه و برقرار ارتباط به وسیله شبکهها معنایی ندارد.
به یاد داشته باشید که منظور ما از آنتنهای تلفن همراه و امواج RF تمام تشعشعاتی بود که از دکلهای مخابراتی ساطع میشوند. این که مردم جوامع مختلف نسبت به شایعات موجود آگاه شوند و بدون استرس از این امواج سودمند استفاده کنند، جزو مزایای مهم شبکه جهانی اینترنت است.
نظارت دقیق بر استاندارد بودن فعالیت و تجهیزات مخابراتی کشور از دیگر فاکتورهایی است که باعث آسایش خاطر مردم از این بابت میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.